Airbrush modelbouw voor de beginner
Wil je als modelbouwer een realistische uitstraling geven aan je model of miniatuur? Dan is een airbrush de perfecte tool om dit te doen. Het klinkt misschien uitdagend, maar niks is minder waar. De techniek en het gebruik van een airbrush zijn vrij makkelijk te leren. Voor je het weet, maak je geweldige ‘kunstwerken’. Je kunt met deze manier van verven modelvoertuigen, figuren of miniatuurgebouwen in een korte tijd van een kleur voorzien. Ook is het makkelijk om patronen, accenten en kleurovergangen aan te brengen. Na het lezen van dit blog weet je precies wat nodig hebt voor airbrush modelbouw.
Wat is een airbrush?
We beginnen bij het begin: wat is een airbrush? Een airbrush is een een spuitpistool. Simpel gezegd kun je met een airbrush verf en lucht met elkaar mengen. Je drukt op een knop en via lucht verspreidt je verf op een model of miniatuur. Met deze techniek kun je makkelijk en snel grote oppervlakken voorzien van verf. Ook kun je met airbrushen effecten maken die jouw model levensecht maken.
Een airbrush gebruiken voor modelbouw
Om een realistisch model te maken, gebruik je een kleurenschema. Hiermee zorg je ervoor dat je authentieke kleuren gebruikt zoals die bijvoorbeeld in WWI, WWII of op hedendaagse voer-, vaar- en vliegtuigen gebruikt zijn. Met een airbrush, en de techniek hiervan, kun je daarnaast verbluffende effecten namaken. De eerste keer zal natuurlijk niet gelijk perfect zijn, maar met een paar keer oefenen, boek je geweldig resultaat. Ga je voor de eerste keer aan de slag met een airbrush? Probeer dan eens verschillende technieken uit op papier of een oud model.
De voordelen van een airbrush
Waarom zou ik een airbrush gebruiken? Goede vraag! Dit zijn de voordelen van een airbrush voor de modelbouwer:
- De verf is heel gemakkelijk gelijkmatig te verdelen over het model
- Je hebt geen last van penseel vegen (strepen)
- De fijnste kleurovergangen zijn mogelijk met een airbrush
- Kleine onderdelen, hoeken en randen kun je makkelijk verven
- Het is mogelijk om zeer dunne verflagen aan te brengen
Dit heb je nodig om te starten met airbrushen
Wil je beginnen met het gebruiken van een airbrush? Dan heb je de volgende onderdelen nodig:
- Airbrush pistool
- Airbrush compressor / spuitbus met perslucht
- Verf
Normaal gesproken wordt een airbrush pistool gebruikt in combinatie met een airbrush compressor. Dit is een persluchtsysteem wat ervoor zorgt dat je via het pistool de airbrushverf kunt spuiten. Voor modelbouw zijn er speciale compressors die uitgerust zijn met een luchtdrukregelaar, manometer, waterafscheider en soms ook nog met een luchttank. Een compressor of spuitbus met perslucht is nodig als je airbrush wilt gebruiken.
Hoe werkt een airbrush?
Het principe van alle airbrushpistolen is hetzelfde. In het pistool zorgt de luchtstroom ervoor dat de verf mee ‘gedragen’ wordt. De vernevelde verf gaat door het mondstuk (ook wel ‘nozzle’ genoemd) naar buiten. Er kan wel verschil zitten in de plaatsing van de verfbeker (cup) en de mogelijkheden om de lucht en het volume van de verf te regelen. Om de hoeveelheid verf te regelen die ‘naar buiten komt’ is de naald (needle) van groot belang. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten.
De cup tank / verfbeker op het pistool
De cup (tank of verfcontainer) zit meestal op het pistool. In deze container druppel je de verf. Vanuit deze beker komt de verf in de airbrush waar deze uiteindelijk vermengd wordt met lucht. De tank kan op drie verschillende posities geplaatst worden: bovenkant, zijkant en onderkant. Dit verschilt wel per pistool of de container verwijderbaar is.
De bediening en airbrush systemen
De knop, of triggerhendel, is gemaakt om het pistool mee te bedienen. Wanneer je deze indrukt, zal de naald in de spuitmond weggeduwd worden. Qua bediening heb je een ‘Single Action System’ (enkele handeling) en een ‘Double Action’ regeling. Met de enkele handeling wordt de verftoevoer en luchtstroom met een knop geregeld. Je stelt van tevoren in hoeveel verf moet worden toegevoegd en de luchtstroom voegt zich automatisch bij. Deze manier is geschikt voor de beginner en makkelijk om te gebruiken. Met de ‘Double Action’ kun je de verftoevoer en luchtstroom regelen zonder iets van tevoren in te stellen. Dit airbrushpistool is uitgebreider en biedt meer mogelijkheden zoals fijnere details bewerken op jouw model. Het kost wel meer moeite om deze techniek onder de knie te krijgen.
Hieronder een duidelijk overzicht van Airbrush 0.3 Basic Line van AK-Interactive:
Airbrush verf en primers voor modelbouw
Met airbrushen kun je zelfs bij de kleinste modellen gedetailleerd te werk gaan. Je spuit namelijk een heel dun laagje verf over het model heen. Vrijwel elke acrylverf is geschikt voor een airbrush. Ook is er speciale airbrush verf verkrijgbaar die gelijk klaar is voor gebruik, bijvoorbeeld de Model Air serie van Vallejo, de Game Air serie, maar ook de 3rd Generation verf van AK-Interactive en de verf van Mig Jimenez kun je gebruiken met een airbrush. Deze zijn zeer geschikt voor airbrushen en hebben een zeer fijn pigment wat belangrijk is voor deze manier van verven.
Airbrush en tabletop games
Airbrush wordt ook vaak gebruikt voor het verven van figuren van tabletop games. Speciaal voor deze speciale tak heeft Vallejo een spuitverf ontwikkeld: Vallejo Game Air. Het grote voordeel van de Vallejo Game Air is dat deze verf zo is samengesteld dat hij harder opdroogt en dus tijdens het spelen wel tegen een stootje kan. Dus ben jij de tabletop game fan? Dan is deze verf perfect voor jou!
Airbrushen met enamelverf
Wil je enamelverf gebruiken met een airbrush? Ook dat kan! Let wel op dat je deze verf dan eerst verdunt. Revell Enamel verf is hiervoor geschikt en deze verdun je dan met Color Mix Verdunner van Revell.
Zo maak je een airbrush schoon
Ben je klaar? Dan is het tijd om de airbrush schoon te maken, heel belangrijk! Want vieze airbrush kun je niet gebruiken, net zoals penselen die niet schoongemaakt zijn. Zelfs de kleinste deeltjes verf die achterblijven in het pistool kunnen zorgen voor minder goed resultaat. Het is verstandig om direct na het gebruik de airbrush goed schoon te maken. Maak het reservoir schoon met wat keukenpapier of een doekje. Hierna vul je de container voor de helft met verdunner, deze ‘blaas’ je met de compressor door het pistool heen. Dit doe je totdat je geen verfdeeltjes meer ziet. De doek kun je hierna over de spuitmond halen om de lucht terug te blazen in de container, zo maak je uiteindelijk alles goed schoon.
Het schoonmaken van je airbrush is waarschijnlijk niet je favoriete klusje. Daarom heeft AK-Interactive samen met Fine-art de Airbrush Cleaning station set op de markt gebracht waarin een aantal basistools zitten. Zo heb je alle tools in handbereik en is het schoonmaken zo gepiept!
Ben je wat handiger en is je airbrush toe aan ‘de grote schoonmaak’? Haal dan je airbrush uit elkaar aan de hand van de tekening zodat je goed bij alle onderdelen kunt. Voor deze grondige schoonmaak hebben wij allerlei handige tools van Fine Art in het assortiment.
Alles voor je airbrush vind je bij Modelbouwverf
Nu weet je alles over het gebruik van een airbrush voor modelbouw. Ga je voor de eerste keer aan de slag? Oefen dan eerst om de techniek onder de knie te krijgen. Je kunt bij ons het AK airbrush set bestellen, geweldig voor de ‘airbrush beginner’. We hebben ook losse airbrushpistolen van AK-Interactive, Mig Jimenez en Fine Art. Bij Modelbouw verf hebben wij alles voor jouw hobby. Heb je vragen? Of wil je advies over airbrushen en de producten? Neem dan contact op! Wij helpen je graag verder.